Bootjes kijken op de boulevard van Aarle-Rixtel

AARLE-RIXTEL – Wandelen over de boulevard, daarna koffie drinken op een terrasje en bootjes kijken, en dat allemaal op de Kop van Aarle-Rixtel. Althans, als het lukt om investeerders te vinden die de ontwikkeling van het schiereiland tussen twee kanalen op zich nemen.

Commerciële partijen hebben zich niet gemeld, maar de gemeente Helmond en Waterschap Aa en Maas hebben interesse getoond om mee de kar te trekken. Laarbeek wil met deze twee een plan van aanpak maken.

Kartrekkers
Al jaren wordt gesproken over ontwikkeling van het 21 hectare grote gebied tussen het Wilhelminakanaal, de Zuid-Willemsvaart en de Bakelseweg. Vorig jaar kwam Laarbeek met een wensenlijst, bestaande uit ‘rustgevende natuur, bereikbare achtertuin (ook van Helmond), passantenhaven met boulevard, dagrecreatie en duurzaam buitenspelen’. De gemeente heeft daarop adviesbureau Tauw ingeschakeld om te inventariseren of de ideeën concreet te maken zijn.

Die benaderde veertien mogelijke investeerders en kartrekkers. Met acht ervan zijn daadwerkelijk gesprekken gevoerd, met Wish Events, gemeente Helmond, de Rabobank, het Waterschap, de provincie, Rijkswaterstaat, Cedrus Vastgoed en Heerenboeren.

De bedrijven hebben bij Tauw aangegeven onder voorwaarden wel mee te willen doen, maar niet als investeerder en niet in een trekkende rol. De overheden zijn volgens Tauw wel enthousiast en staan achter de wensenlijst van Laarbeek.

Aandachtspunt
Goede bereikbaarheid van het gebied is dan wel een aandachtspuntje, concludeert Tauw. Ook ziet de gemeente Helmond de brug bij Aarle-Rixtel graag weer opengaan voor beperkte toervaarten. In de stad zal geen passantenhaven komen, maar wellicht wel een aanlegplaats voor kort verblijf. Beide gemeentes profiteren zo van aantrekkend toerisme en de Kop kan een recreatief achterland zijn voor de inwoners en bezoekers van Helmond en omgeving.

Bezoekers van Los in ‘t Veld konden deze zomer al kennismaken met de bijzondere locatie. Het glazen pop-uprestaurant stond in mei aan de oever van de Aa, die eveneens door het gebied stroomt.

Voor de tweede fase van het ontwikkelingsplan adviseert Tauw om de provincie bij de ontwikkelingsplannen te betrekken. Die heeft diverse potjes voor natuur- en landschapsbeheer. En Rijkswaterstaat wil bij de overname van het kanaal en de brug eventuele onderhoudsfondsen overdragen aan de gemeente.

Foto
De Kop van Aarle-Rixtel ligt tussen de Zuid-Willemsvaart (rechts) en het Wilhelminakanaal en de Bakelseweg (links van de brug). De Aa stroomt door het midden van het gebied. foto Ronald Otter © Mieke Bon

 

© ED – Mieke Bon 11-09-2017
Bron: ED >

Luchtfoto 'De Kop van Aarle'